top of page
מניעת סתימות במשאבות בריכה:

אחת הבעיות המלווה את בעלי בריכות הנוי, היא סתימת המשאבה על ידי גורמים שונים וכתוצאה מכך:
ירידה באיכות הסינון ובאיכות המים.
מצב ירוד של מי הבריכה כתוצאה מזרימה חלשה יותר.

צורך דחוף בניקוי המשאבה (עוד משהו שלא ממש בא לנו להתעסק עימו..).
לא פעם, משאבה סתומה עוצרת ונשרפת.

 

כמעט אקסיומה - כל משאבה צפויה להיסתם או להיתקע בזמן זה או אחר, הדבר תלוי בגורמים רבים ובעיקר בשני גורמים חשובים:

 

1. עומס הלכלוך הפיזי בבריכה - ישנן בריכות הנמצאות בצל, ללא צמחי מים וללא חדירה של עלים ומזהמים אל הבריכה ולעומתן בריכות עתירות צמחי מים, עתירות עלים מהעצים הסובבים את הבריכה ולעיתים קרובות גם אצות מסוגים שונים.

 

2. סוג המשאבה ועמידותה - מרבית בעלי הבריכות יודעים כי קיימות משאבות מסוגים שונים ולכל משאבה עמידות שונה בעומסי לכלוך. החל במשאבות פשוטות בעלות אימפלר (מדחף) פשוט הנוטה להיסתם בקלות ומצד שני משאבות לבריכת נוי בעלות אימפלר "מדחף וורטקס (מערבולת)" משוכלל המאפשר העברת חלקי לכלוך הלאה אל הפילטר מבלי להיתקע לעיתים תכופות.

משאבה סתומה באצות ורפש

משאבות בריכת נוי חנוקות ברפש ואצות

משאבת בריכה מעוכה

לאחר ניקוי ראשוני מתברר הנזק: רשת המשאבה נמעכה פנימה

משאבה שנסתמה משורשי צמחי מים

מעניין למה אין זרימת מים מהמשאבה..

חשוב להבין שגם המשאבות הטובות ביותר, עלולות להיתקע בתנאים מסוימים בבריכות עתירות לכלוך או מסיבה מוכרת כמו חדירת חלקי שורשים המתלפפים להנאתם סביב הציר, מאטים את המשאבה ולעיתים עוצרים אותה לחלוטין או חלזון החודר דרך מעטה ההגנה של המשאבה פנימה אל בית האימפלר, (מדובר בעיקר בחלזונות בעלי שריון קשה כגון: החלזונות החרוטים) ותוקע את האימפלר.

מקרים אלו קרו אך הם אינם שכיחים.

 

יש המחפשים סוג של משאבה שעליה שמעו במקומות שונים "משאבה טוחנת", מדובר באגדת עם על משאבה עם יכולות יוצאת דופן לטחון כל מה שמגיע אליה. עלה, לכלוך או רחמנא ליצלן דג טועה שיעבור בקרבתה.

 

ובכן, המקום היחיד בו משתמשים במשאבות "טוחנות" הוא מתחת לכיור במטבח ולא בבריכת נוי..

 

5 טיפים כיצד לשמור על המשאבה שלנו נקייה ופועלת כהלכה ועוד:

 

טיפ 1 - רצוי לא להניח את המשאבה על קרקעית הבריכה, אלא בגובה מסוים ממנה (מינימום 15 ס"מ).

ניתן לביצוע באמצעות הנחת המשאבה על בלוק או כל אמצעי הגבהה אחר. ההיגיון אומר שרפש שישקע ויצטבר על קרקעית הבריכה, לא יגיע אל מעטה המשאבה והמשאבה תמשיך לפעול גם בעומס לכלוך גבוה יחסית.

 

טיפ 2 - היות ומרבית סתימות המשאבות מתרחשות כאשר המעטה החיצוני נסתם, טיפ זה עוסק בניקוי תקופתי בסיסי.

יש להוציא את המשאבה מן המים ולשטוף את המעטה החיצוני בצינור הלחץ בגינה.

אין צורך לפרק כלום, רק להוציא את המשאבה החוצה (זהירות! לא למשוך אותה החוצה מפתיל ההזנה (בעברית כבל החשמל) אפשר ורצוי לקשור אל המשאבה חבל שיאפשר לשלותה החוצה בקלות.

כל הסיפור צריך לקחת 2 דקות לכל היותר.

במידה ואין בבריכה רפש בכמות גדולה, תאפשר השטיפה החיצונית המשך פעולה תקין של המשאבה.

תדירות הפעולה הזו משתנה ממשאבה למשאבה ומבריכה לבריכה, במשאבות ייעודיות לבריכות ובתנאי לכלוך שאינם קשים מדי, מרווח הזמן בין הטיפול הזה ינוע בין אחת לחודש עד לאחת לחודשיים.

 

טיפ 3 - בעת ניקוי הפילטר (בואו נקרא לזה "הטיפול התקופתי"), כדאי בנוסף לשטיפת מעטה המשאבה גם לפרק את צינור כניסת המים לפילטר ולהזרים דרכו זרם מים חזק בכיוון ההפוך באמצעות צינור הגינה (כלומר אל המשאבה הכבויה).באופן זה גם ננקה את הצנרת (שעלולה אף היא להיסתם) וגם נגרום לחלקי רפש התקועים בבית האימפלר לצאת החוצה וזאת מבלי לפתוח את המשאבה.

 

טיפ 4 - כל פתיחה של בית האימפלר במשאבה, טומנת בחובה סכנה אמיתית של נזק לציר הקרמי ולאימפלר, נסו להימנע ככל האפשר מניקוי "יסודי" של חלקי המשאבה הנעים.

עשו זאת רק אם זה ממש הכרחי והמשאבה תקועה.

 

טיפ 5 - אם אתם עדיין תקועים עם משאבת עינויים (משאבה הנסתמת ונתקעת כל מספר ימים), עזבו אתכם מרשתות יתושים ושאר המצאות הדוחות את הקץ בעוד יום-יומיים, השקיעו במשאבה ייעודית לבריכות נוי ותודו לעצמכם בכל פעם שתעברו ליד הבריכה..

bottom of page